De Berrona


                  

De Berrona is met veel liefde en toewijding begin jaren ’80 in Nederland gebouwd door de familie Mellema uit Laren naar een ontwerp van de bekende Canadese Scheepsarchitect C. F. Norris. Het schip van 15 meter lang heeft een gewicht van 15 ton, is opgebouwd uit ferrocement: cementmortel op een bewapening van betonvlechtwerk en kippengaas. Voordeel van dit materiaal zijn de grote sterkte, geringe onderhoudskosten en de lange levensduur. Nadeel is het arbeidsintensieve karakter. Het bouwen met ferrocement is een bouwstijl die vrijwel volledig plaats gemaakt heeft voor de bouw met polyester. Tot midden jaren ’70 werden in Nederland jachten bedrijfsmatig gebouwd van ferrocement.

In 2014 vond Mike Muller de Berrona in een loods in Huizen waar zij de laatste 12 jaar lag weg te kwijnen. Het schip zou gesloopt worden tot Mike en Rob van Willigen op het idee kwamen om er een maatschappelijk project van te maken. Zo ontstond Stichting Berrona. De familie Mellema heeft de Berrona voor het symbolische bedrag van €1 aan de Stichting Berrona overgedragen. Zij hebben heel bijzondere herrineringen aan de Berrona en zijn blij dat het schip voor een goed doel wordt gebruikt.

De Berrona is een kits getuigde twee master spitsgatter (deze hebben ook een scherp achterschip) waarbij de voorste mast langer is dan de achterste. Het kits tuigage kenmerkt zich door een evenwichtig zeilbalans waarbij de achterste bezaanzeil bijdraagt aan de stuureigenschappen van het schip. Dit zeilplan en rompontwerp zijn bij zeezeilers populair vanwege de zeewaardigheid onder alle omstandigheden.

Als de Berrona in volle glorie is hersteld wordt zij ingezet om te varen voor goede doelen.

Steun ons met een donatie. Onze rekening nr. is NL46RABO0159488761 t.n.v. Stichting Berrona

 

Als de Berrona in volle glorie is hersteld zal zij worden ingezet om te varen voor goede doelen.